Tuesday, September 12, 2006

Grandma's apple pie

After reading my last post, Yoastie asked me to share my recipe for Dutch apple pie. Because it's fresh apple season, and because I'm really proud of the pie, here it is! This used to be our Saturday and Sunday after church treat. My mom used to bake an apple pie almost every week when we were little (as long as the apples from our tree lasted).

Dutchnic's grandma's apple crumble pie

You will need:
- 500 gr. self rising flour
- 250 gr. margarine or butter
- 200 gr. white or brown sugar
- a package of vanilla sugar
- 1 egg
- ± 5 apples (I use Goldreinet or Elstar, don't know if those are available everywhere, they're sour apples)
- raisins and/or currants
- sugar
- cinnamon
- lemon juice

Heat the oven to 200°C (±400°F)
Sift the self rising flour and, using two knives or a fork, work the margarine through it. Add white or brown sugar, vanilla sugar and egg and knead until it's a good dough. Cover the dough and put it in the refrigerator.
In the mean time, peal and slice the apples. Add sugar, cinnamon and lemon to taste, as well as the washed and dried raisins and/or currants.
Grease a 28 cm diameter spring form (I use the margarine paper). Cover the spring form with 2/3 of the dough. If the apples are really wet, you can sprinkle some custard powder on the bottom of the dough before you add them to the bottom. The custard powder will be a nice sweet touch and it also absorbs excess moisture, but it's not necessary so if you don't have it, just leave it out. Put the apples in the bottom and make crumbs of the rest of the dough. Sprinkle the crumbs over the apple filling until you have a top crust (press on them a little bit to get them to stick together).
Brush the top with some egg or coffee cream for a nice shine. What also works is to brush the top of the pie with apricot jelly, but only do this after you take it out of the oven.
Bake the pie in the oven. I always do 10 minutes of 200°, then an hour on 175° (350°F) and then another 10 minutes with the oven door closed and the temperature turned off.

Very good with whipped cream, vanilla sauce or ice cream!

Oh, by the way: I got the picture off of the Internet. Don't have a picture of my apple pie...

17 comments:

Eric said...

Als je appeltaart lekker vindt, check dan deze site: http://www.gannys.nl
Kom er zeker 1x per jaar als we in het noorden op vakantie zijn. En nemen dan thee, de rooibos-appel, mee voor thuis.

Eric said...

een r vergeten
http://www.grannys.nl

Neilz said...

Yummie!!!

Dutchnic said...

@eric: die ga ik zeker eens uitproberen, bedankt voor de tip!

@neilz: idd!

letje said...

Oh lekker appeltaart. Die ga ik zeker binnenkort weer eens maken. Blijft hier ook nooit lang staan hahahah

gr Letje

falleri said...

Lekker! En wat ik even kwijt wilde: ik vind het superleuk dat je blogt. Zo spreek je elkaar niet al te vaak door drukte, en zo lees je iedere dag wel even iets van de ander. Hardstikke gezellig!! So keep up the good work girlie girl!

yoastie said...

Wahey prefect!!

We houden je op de hoogte hoe het ging.

In UK is geen vanillesuiker te krijgen - hoeveel zit er in zo'n zakje, dan kan het even nagemaakt worden.

hette said...

Ik heb hier een paar pakken appeltaart mix uit Nederland staan. Ik ben een luie bakster haha.
Maar bedankt voor je recept. Dat wordt zeker een keer uitgeprobeerd.

Yoastie said...

Wrijf het er maar in dat sommige mensen in luxe leven terwijl andere mensen helemaal geen appeltaart hebben :-)

(hoewel de dropvoorraad wel weer is aangevuld, dus ik heb eigenlijk weinig klagen)

hette said...

@Yoastie, eerlijk meegenomen door pa en ma LOL. Ze hebben in Engeland geen goede apple pie??

Dutchnic said...

@letje: bak ze en eet smakelijk!

@falleri: :D

@hette: ik bak eigenlijk nooit appeltaart uit het pak. Ik vind het zo al zo makkelijk, en volgens mij ook goedkoper maar dat weet ik niet zeker.

@yoastie: Er zit acht gram vanillesuiker in een pakje. Maar toen ik in de USA woonde gebruikte ik een theelepel vanilla extract, kun je dat in Engeland wel krijgen?

Judith said...

Appeltaart is heerlijk!!!
En helemaal die van m'n moeder!

Yoastie said...

@Hette: Dat is dan toch geen Hollandse appeltaart - er is soms wel apple pie te krijgen, maar dat haalt het niet bij de oerhollandsche versie.

@Nic: Extract hebben we zelfs in huis, dus dat komt goed - dank je wel. We hebben trouwens ook nog een oud stokje, dus misschin kunnen we daar suiker van maken

Puck said...

Ow, dat ziet er lekker uit! Die van jou is vast en zeker net zo lekker!

Renne said...

Klinkt goed dit recept!

M'n moeder komt uit een bakkersgeslacht en die maakte altijd ook heerlijke appeltaarten, jammer genoeg kan ze dat door artrose niet meer.

Denk dat ik zelf maar eens een poging ga wagen ;-)

Phil said...

NICOLIEN ik zie nu pas dat je ook een blog hebt en nu smacht ik naar APPELTAART huileeeen X!

Anonymous said...

Hurrah we have a baking tin, so now round to parents to pick up some apples.