Monday, January 22, 2007

Chicken pot pie

Yes! I've done it!!! I've created my very own recipe for chicken pot pie!!
When I lived with my first American host family Schwan's chicken casserole soon became one of my dishes. And when I moved to Those Crazy Jarboes, TheeGeneral's chicken pot pie soon took its place.
Since I've been back in the Netherlands, I've had these occasional cravings for this wonderful dish. But unsweetened pie crusts are not available here, unfortunately. So about 6 months ago I started to browse the internet for chicken pot pie recipes. And, using some of my own Dutch common sense, I came up with a good alternative for a pie crust: ready made deep frozen puff pastry dough (bladerdeeg). It tastes really good.
Want the recipe for the casserole? Here it is!

Dutchnic's chicken pot pie (serves 4)

You will need (these amounts are all relative and depend of what I have in my pantry and freezer):
- 500 gr. chicken breast
- about 2 cups of frozen peas
- 2 big carrots, sliced
- an onion, cut up
- 4 potatoes, peeled and diced
- 2 herb bouillon tablets (but you can also use l. chicken bouillon)
- some dried sage (about 2 tablespoons)
- 50 gr. flour
- 50 gr. margarine
- dried garlic, salt and pepper and of course
- 4 slices of frozen pastry dough, taken out of the freezer

Start by dicing the chicken breast and seasoning it with some dried garlic, salt and pepper. Using a few table spoons of olive oil, fry it in a skillet until brown. Keep stirring and make sure it browns evenly. Add the onions and stir until those are nice and soft. Add the bouillon tablets, a liter of water, the frozen peas, carrots, potatoes and sage. Let simmer for a while (about half an hour or so) until all the flavors mix up nicely.

In the mean time, grease an oven dish. I always grease the outside edges too because that's where the dough will go.
When the 30 minutes are over, strain the chicken soup but make sure you keep the bouillon. So don't pour it down the sink!

Put the vegetable/meat mix in the oven dish. Melt the margarine in a small pan, adding the flour as soon as the margarine is melted. Stir until brown, then add 1/2 l. of the chicken bouillon and keep stirring until you have a nice thick sauce/gravy. Pour the gravy over the vegetable/meat mix and cover the oven dish with the pastry slices. I usually seal the slices together, rubbing over them with a wet finger and cutting it until it has the shape of the oven dish. Using a fork, make a few holes in the crust so the hot steam has a way out.
Bake in a 200 C (about 400 F) oven for about 20 minutes, until golden brown. Enjoy!

PS: No, don't worry, I haven't eaten my chickens. But since this is a chicken recipe, I thought they'd make a good illustration..

8 comments:

Anonymous said...

Ah dat klinkt lekker. Ik heb vorige week trouwens je andere recept uitgeprobeerd (weet je wel, met die vruchten in de oven etc) en dat viel goed in de smaak! (Letterlijk en figuurlijk...)

Anonymous said...

Dit is er zeker een om te proberen.

Maken de kippen zich geen zorgen om dit soort logjes te lezen?

Anonymous said...

OT: Ik heb nu al een aantal keren een opmerking achter gelaten die vervolgens niet goed op de pagina terecht kwam. Ben ik de enige die dat heeft?

Dutchnic said...

@hette: hey, wat leuk dat het in de smaak gevallen is!

@Yoast: gelukkig lezen mijn kippen niet, ze hebben geen internet in hun hok. En dat van die opmerking, dat heb ik nog nooit eerder gehoord, en zelf ook niet meegemaakt. Maar gek is het wel!

Anonymous said...

Zo te lezen lijkt het me een heerlijk recept :) Mijn oven is stuk maar zodra er een nieuwe komt ga ik het zeker proberen

gr Letje

Anonymous said...

Klinkt goed!

Gelukkig hebben je kippen (nog) niets te vrezen? ;-)

falleri said...

Ik heb een paar dagen geleden verwoede pogingen gedaan hier een comment op te plaatsen, want het niet verschijnen van een comment, dat heb ik dus wel vaker meegemaakt. Alleen, die specifieke comment kreeg ik niet geplaatst, dankzij een onzichtbaar word verification plaatje.. hoera.

Dus. Poging 2.

@yoastie: nee, ben je niet! Je kunt bovenaan aan het gele balkje met 'your comment was saved' (ofzoiets) zien dat het gelukt is, maar blogger heeft nog weleens kuren en dan moet-ie opnieuw (en zie je het balkje dus ook niet). Ik heb er al; erg vaak last van gehad, en laatst dus ook met de word verification problemen gehad. Ik weet ook niet wat ze bij blogger doen.. :S

falleri said...

PS Dit was dus eigenlijk niet poging 2, maar poging 12 (ja echt, en toen was ik het zat, haha)